Η Δίαιτα Ντουκάν

July 3rd, 2012

Η Δίαιτα Ντουκάν (The Dukan Diet) αναπτύχθηκε από τον Γάλλο Ιατρό και Διατροφολόγο Πιέρ Ντουκάν ως θεραπεία της παχυσαρκίας κι έκτοτε απέκτησε τεράστια δημοτικότητα. Μέχρι πρόσφατα, η δίαιτα ήταν διαθέσιμη μόνο στη Γαλλία όπου πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται στο πρόγραμμα της για αδυνάτισμα και διατήρηση βάρους.

Κυκλοφόρησε επίσημα στην Αγγλία τον Μάιο του 2010, όπου εκτινάχτηκε αμέσως στην κορυφή της λίστας διατροφικών βιβλίων του Amazon, και στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο του 2011. Οι Giselle Bundchen και Jennifer Lopez την εφάρμοσαν για να χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης τους. Το βιβλίο έχει πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Η Δίαιτα Ντουκάν είναι ένα τεσσάρων φάσεων, υψηλό σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε θερμίδες διατροφικό σχέδιο που περιορίζει σοβαρά τους υδατάνθρακες όπως φρούτα, αμυλούχα λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Δεν προϋποθέτει το ζύγισμα των τροφών και την καταμέτρηση των θερμίδων. Περιλαμβάνει 100 τροφές, 72 ζωικής προέλευσης και 28 φυτικής. Τρώτε όσο θέλετε, όποτε το θέλετε αρκεί να είσαστε στα πλαίσια των 100 τροφών.

Η πρωτεΐνη αποτελεί το επίκεντρο και των τεσσάρων φάσεων, μαζί με την βρώμη, άφθονο νερό και 20 λεπτά καθημερινό περπάτημα. Τα λαχανικά επιτρέπονται κατά το δεύτερο στάδιο, συνδυασμένα με μικρές ποσότητες φρούτων και δημητριακών ολικής αλέσεως.
Θυμίζει πολύ την Δίαιτα Άτκινς αλλά δίνει έμφαση σε πηγές πρωτεΐνης χαμηλές σε λιπαρά όπως ψάρια και πουλερικά. Υπόσχεται γρήγορο αδυνάτισμα και κορεσμό της πείνας.
Ωστόσο, το βιβλίο προειδοποιεί ότι η δίαιτα μπορεί να επιφέρει δυσκοιλιότητα, ξηροστομία, κακή αναπνοή και κόπωση σαν συνέπεια της χαμηλής σε υδατάνθρακες διατροφής.
Αποτελείται από τέσσερις βασικούς πυλώνες.

Φάση 1 – Η «Ολομέτωπη» Επίθεση : Είναι αρκετά απλή, δεν υπάρχει καταμέτρηση θερμίδων και επιτρέπονται απεριόριστες ποσότητες άπαχης πρωτεΐνης όπως βοδινό, ψάρια, κοτόπουλο, αυγά και τυρί cottage.
Το άτομο καταναλώνει επίσης 2 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης, είναι η μόνη πηγή υδατανθράκων που επιτρέπεται σ’αυτό το στάδιο. Ο Δρ. Ντουκάν εξηγεί ότι η βρώμη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των υδατανθράκων δεν μπορεί να διασπαστεί και να αφομοιωθεί, καθιστώντας την λιγότερο πλούσια σε υδατάνθρακες από ό, τι νόμιζαν. Το πίτουρο βρώμης συμβάλλει επίσης και στην καταστολή της πείνας, αφού το μέγεθος του αυξάνεται έως και είκοσι φορές στο στομάχι.

Τουλάχιστον 1,5 λίτρα νερού πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά.
Ο στόχος της φάσης είναι να χάσετε βάρος γρήγορα – δύο έως τρία κιλά σε δέκα μέρες. Είναι ένας τρόπος αφύπνισης του μεταβολισμού.

Φάση 2 – Η Κρουαζιέρα : Δεν καταλαβαίνω την επιλογή του ονόματος της, αλλά σ’αυτή την φάση οι πρωτεϊνούχες ημέρες εναλλάσσονται με ημέρες κατά τις οποίες καταναλώνονται πρωτεΐνες συνδυασμένες με απεριόριστες ποσότητες 28 μη αμυλούχων λαχανικών (όπως μαρούλι, σπανάκι, σέλινο, αγγούρι, σπαράγγια, μπρόκολο κ.α). Η κατανάλωση νερού και βρώμης συνεχίζεται ενώ τα φρούτα δεν επιτρέπονται.
Ο Δρ. Ντουκάν συνιστά να παραμείνετε στη φάση αυτή μέχρι να φτάσετε στα κιλά που στοχεύετε. Η προσδόκιμη απώλεια βάρους είναι ένα κιλό την εβδομάδα.

Φάση 3 – Η Σταθεροποίηση : Πρόκειται για την ιδιαίτερη περίοδο μεταξύ αδυνατίσματος και συντήρησης. Είναι η φάση κατά την οποία το σώμα σας είναι ευάλωτο στο να ξανακερδίσει βάρος. Η Σταθεροποίηση επιτρέπει απεριόριστες πρωτεΐνες (συμπεριλαμβανομένων χοιρινού και αρνιού) όπως και λαχανικά καθημερινά, μαζί με ένα φρούτο χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, 2 φέτες ψωμιού ολικής άλεσης και μια μερίδα τυρί. Επιτρέπονται επίσης 1-2 μερίδες αμυλούχων τροφίμων και 1-2 «εορταστικά» γεύματα (κατά τα οποία μπορείτε να φάτε ό, τι θέλετε) την βδομάδα.
Σε αυτή τη φάση ξεκινά η δια βίου δέσμευση για κατανάλωση καθαρής πρωτεΐνης μια συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας.

Φάση 4 – Η Συντήρηση : Επιτρέπονται τα πάντα, αρκεί να ακολουθούνται οι παρακάτω απλοί κανόνες:
1. Μία συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας επιβάλλεται η κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης, όπως στη φάση της επίθεσης.
2. Τρώτε τρείς κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης την ημέρα.
3. Περπατάτε για 20 λεπτά καθημερινά.
4. Μην χρησιμοποιείτε κυλιόμενες σκάλες ή ασανσέρ.

Συνίσταται επίσης η λήψη πολυβιταμινών.

ΥΠΕΡ
• Γρήγορα αποτελέσματα στα αρχικά στάδια, τα οποία αποτελούν ισχυρό κίνητρο.
• Δεν απαιτείται καταμέτρηση θερμίδων.
• Περιλαμβάνει επιλογές για χορτοφάγους.
• Τα διατροφικά σχέδια και οι συνταγές καθιστούν την δίαιτα ενδιαφέρουσα.
• Κατά την φάση της Συντήρησης, τα «εορταστικά» γεύματα βοηθούν ψυχολογικά στην σωστή τήρηση της.
• Αν και αρχικά υπάρχει εμμονή σε ορισμένους τύπους τροφών, η ποσότητα αυτών δεν αποτελεί πρόβλημα. Η πείνα και το αίσθημα στέρησης εξαφανίζονται.

ΚΑΤΑ
• Είναι ιδιαίτερα περιοριστική και απαιτεί την εξάλειψη πολλών υγιεινών τροφών, όπως φρούτα, δημητριακά, όσπρια και ξηρούς καρπούς.
• Υπάρχει κίνδυνος για carb crash, κάτι κοινότυπο στις δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες.
• Ως αποτέλεσμα της κέτωσης, μπορεί να νιώσετε δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλους, κακή αναπνοή και ξηροστομία.
• Δεν είναι κατάλληλο για άτομα με ιστορικό ουρικής αρθρίτιδας, υψηλή χοληστερόλη, νεφρική νόσο ή διατροφικές διαταραχές.
• Ενθαρρύνει την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών και σόδα διαίτης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια πολύ περιοριστική δίαιτα η οποία επικεντρώνεται στην άπαχη πρωτεΐνη και οδηγεί σε απώλεια βάρους, εάν καταφέρετε να την εφαρμόσετε πραγματικά. Είναι όμως πολύ πιθανό να ξανακερδίσετε το χαμένο βάρος όταν επιστρέψετε στις κανονικές διατροφικές σας συνήθειες. Η πρωτεΐνη αποτελεί απαραίτητο συστατικό κάθε υγιεινής δίαιτας, αλλά δεν μπορεί να σταθεί μόνη της. Αυτός είναι κι ο λόγος που ο Δρ. Ντουκάν ενθαρρύνει όσους ακολουθούν το πρόγραμμα να λαμβάνουν πολυβιταμίνες.

Ο περιορισμός των διατροφικών ομάδων και οι δυσάρεστες παρενέργειες της δεν την καθιστούν μακροχρόνια λύση για αδυνάτισμα. Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας πριν την ξεκινήσετε.

Η άσκηση θεωρείται ως βασική συνιστώσα της Δίαιτας Ντουκάν και είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η φιλοσοφία της έχει πολλά κοινά με την Δίαιτα Ατκινς (The Atkins Diet). Παρ’όλα αυτά, διαφέρουν σε ορισμένα σημεία «κλειδιά».



Τα δημοσιευμένα άρθρα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα τον Ιατρό – Διαιτολόγο σας.

Comments are closed.