Η Δίαιτα Συντριβής Λίπους

June 25th, 2012

Αν η αίγλη του Χόλυγουντ σας συγκινεί, τότε η Δίαιτα Συντριβής Λίπους (The Fat Smash Diet) θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε.
Ο Δρ. Ian Smith εφάρμοσε αυτή τη δίαιτα στην εκπομπή του VH1 «Celebrity Fit Club», όπου διασημότητες του Χόλυγουντ συμμετείχαν με σκοπό να χάσουν κιλά.

Η λογική πίσω από το όνομα της είναι ότι επιτυγχάνεις τους στόχους για απώλεια βάρους συντρίβοντας (smash) τις κακές συνήθειες και παρεξηγήσεις σχετικά με τη διατροφή.
Η Δίαιτα Συντριβής Λίπους δεν αποτελεί μια ακόμα γρήγορη λύση για απώλεια βάρους, αλλά μια προσέγγιση σ’έναν τρόπο ζωής επικεντρωμένο στην κατανάλωση υγιεινών και χορταστικών τροφών σε συνδυασμό με αρκετή άσκηση.
Ο Δρ. Σμιθ προσφέρει ένα διαιτητικό πλάνο που μπορείς να ακολουθήσεις εύκολα, είναι χαμηλό σε θερμίδες, περιλαμβάνει μεγάλη λίστα απολαυστικών φαγητών, καθώς και περισσότερες από 50 συνταγές και συμβουλές για να βοηθήσει όσους επιθυμούν να αλλάξουν τις ανθυγιεινές τουςσυνήθειες.
Υποστηρίζει επίσης ότι θα είναι και η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να κάνετε δίαιτα, ανεξαρτήτως με το πόσα κιλά στοχεύετε να χάσετε.

Επειδή δεν υπάρχει καταμέτρηση θερμίδων, ο Δρ. Σμιθ σας δείχνει πώς να πετύχετε μια ισορροπία στις διατροφικές επιλογές σας και πώς να μην το παρακάνετε με το φαγητό.
Η δίαιτα ακολουθεί ένα πρόγραμμα 90 ημερών με 4 φάσεις – αποτοξίνωση, ίδρυση, κατασκευή, και ναός. (detox, foundation, construction, temple)
Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων φάσεων, ο Δρ. Σμιθ διδάσκει τις αρχές της υγιεινής διατροφής δίνοντας χρήσιμες συμβουλές. Κάθε φάση έρχεται με μια λίστα των φαγητών που επιτρέπονται κι αυτών που απαγορεύονται. Ένοχες απολαύσεις όπως μπύρα, κρασί, γλυκά και καφές περιορίζονται στο ελάχιστο.

Φάση 1η – Η Αποτοξίνωση : Είναι μια ως επί το πλείστον χορτοφαγική περίοδος 9 ημερών που στοχεύει στην απορρόφηση φυσικών θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων σε 4 ή 5 μικρές μερίδες καθημερινά, με διαφορά 3 ωρών μεταξύ τους, άφθονο νερό και 30λεπτη καρδιαγγειακή άσκηση (ή ένας περίπατος μετά το δείπνο για 25 λεπτά), 5 ημέρες την εβδομάδα.
Οι θερμίδες μειώνονται σημαντικά και το νερό χρησιμοποιείται για να «ξεπλύνει» το σώμα από τις τοξίνες θέτοντας τις βάσεις για την προετοιμασία του «Ναού». Ο αριθμός των γευμάτων πρέπει να τηρείται πιστά σε όλες τις φάσεις.

Φάση 2η – Η Ίδρυση : Είναι διάρκειας τριών εβδομάδων. Νέα φαγητά προστίθενται στο διαιτολόγιο (όπως άπαχο κρέας / θαλασσινά, επιλεγμένα δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα) και η σωματικήάσκηση αυξάνεται κατά 15%. Η διατροφική «αγωγή» της 1ης φάσης διατηρείται (δεν πρέπει να παραλείπονται γεύματα) και περιλαμβάνει πλειάδα φρούτων και λαχανικών, ενώ τα τηγανητά είναι απαγορευμένα.
Στην παρούσα φάση εγκαθιδρύεται ο υγιεινός τρόπος ζωής μέσω της σωστής διατροφής και της άσκησης.

Φάση 3 – Η Κατασκευή : Πρόκειται για μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων η οποία ενσωματώνει τις αρχές των δύο πρώτων φάσεων με τη δυνατότητα να προσθέσετε περισσότερα φαγητά στο μενού. Οι μερίδες είναι λίγο μεγαλύτερες, αλλά εξακολουθούν να είναι περιορισμένες. Ζυμαρικά και ψωμί εισάγονται για πρώτη φορά στο σχέδιο όπως επίσης κι ένα γλυκό την ημέρα, το οποίο επιλέγεται μέσα από μια μικρή λίστα με τα επιτρεπόμενα γλυκά.
Η σωματική άσκηση αυξάνεται μέχρι και 25%.
Σ’αυτή τη φάση ξεκινά να «χτίζεται» το σχέδιο διατροφής βασισμένο στις δύο προηγούμενες φάσεις.

Φάση 4 – Ο Ναός : Ο «Ναός» είναι το τελικό στάδιο κι αυτό για το οποίο ο συγγραφέας υπόσχεται ότι θα διαρκέσει μια ζωή.
Τα περισσότερα τρόφιμα που στο παρελθόν απαγορευόταν, τώρα μπορούν να συμπεριληφθούν σε περιορισμένες ποσότητες, συνοδεύοντας τις κατευθυντήριες αρχές της δίαιτας που είναι η άσκηση, ο έλεγχος της ποσότητας της μερίδας,και η πιστή τήρηση των ημερήσιων γευμάτων.
Η σωματική άσκηση καθορίζεται πλέον στη 1 ώρα καθημερινά, 5 μέρες την εβδομάδα.
Αυτή η φάση προορίζεται να διατηρησεί το «Ναό» του σώματός σας, μέσα από τον οποίο ο τρόπος ζωής σας επιτυγχάνει την ισορροπία για την διατήρηση του επιθυμητού βάρους του σώματός σας.

Αν ο στόχος που είχατε θέσει για την απώλεια βάρους δεν έχει επιτευχθεί σε 90 ημέρες, τότε η 1η φάση μπορεί να επαναληφθεί.

ΥΠΕΡ
• Εύκολο στο να κατανοήθει και να ακολουθηθεί.
• Ο Δρ. Σμιθ συνιστά να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα για να αποφύγετε το ακραίο αίσθημα της πείνας.
• Ενθαρρύνει τις υγιεινές διατροφικές επιλογές.
• Δεν απαιτείται υπολογισμός θερμίδων.
• Δεν εξαλειφονται δια παντός τα αγαπημένα σας φαγητά.
• Αυτή η δίαιτα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος αν την ακολουθήσετε σωστά.

ΚΑΤΑ
• Έχει μεγάλη φάση αποτοξίνωσης.
• Θα πρέπει να ασκήστε αρκετά.
• Η Δίαιτα Συντριβής Λίπους (TheFat Smash Diet) απαιτεί να δίδετε κίνητρα στον εαυτό σας, κάτι που ενδεχομένως να είναι δύσκολο.
• Για όσους έχουν υψηλές συγκεντρώσεις σακχάρου στο αίμα, η απεριόριστη καταναλώση φρούτων μπορεί να είναι επιβλαβής.
• Το σχέδιο είναι περιοριστικό και εξαλείφει πολλά φαγητά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η Δίαιτα Συντριβής Λίπους (TheFat Smash Diet) είναι ένα απλό πρόγραμμα διατροφής, εύκολα διαχειρίσιμο και χρήσιμο απο όποια σκοπιά κι αν το δείς.

Αν καταφέρετε να ολοκληρώσετε το πρόγραμμα των 90 ημερών, νιώθετε ότι δεν είστε πλέον σε φάση δίαιτας, αλλά ότι πλεόν ζείτε υγιεινά. Οι αλλαγές στον τρόπο που τρώτε και αθλείστε θα πρέπει να σας κρατήσουν σε ισορροπία για πάντα.

Όποιος ακολουθεί ήδη μια υγιεινή διατροφή συνδιασμένη με τακτική άσκηση μπορεί να μην έχει αποτελέσματα απο τη συγκεκριμένη δίαιτα. Ωστόσο, μπορείτε να μάθετε πολλά από αυτό το βιβλίο για το πώς να θέτετε λογικούς στόχους λογική και το πώς να δημιουργήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.



Τα δημοσιευμένα άρθρα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα τον Ιατρό – Διαιτολόγο σας.

Comments are closed.